Nanking Road in Shanghai 1919

Shanghai 1919. Nanking Road. Een van de drukste winkelstraten van Shanghai, waar Frans zijn ogen uitkeek. Hier een fragment uit het boek:

“Na het diner ging Frans er met een collega op uit om ‘het Chinese leventje eens aan te zien’, onder andere de China New World. Dat waren twee hele grote gebouwen van acht verdiepingen. Het was een altijddurende kermis, geheel modern Amerikaans, met allerlei soorten vermaak voor de Chinezen. Wie 20 cent kon betalen kon van 8.00 tot 13.00 uur plezier maken.

Je kunt hier je hart ophalen

Iedereen kwam daar: jong, oud, arm en rijk. Velen werden in hun dure auto’s gebracht, maar ook de smerigste riksja koelies zaten daar te genieten. Bezoekers konden hun hart ophalen aan een dierentuin, schommels, draaimolens, goochelaars, verschillende toneelzalen, een Chinees orkest, een openlucht bioscoop, prachtig gekleurde watervallen, een fraaie Chinese theetuin, allerlei winkeltjes met snuisterijen, niet te vergeten een grote rolschaatsbaan en op het dak nog een tea garden. Bewonderend keek Frans naar de Chinese meisjes, die zo mooi rolschaatsten en die er zo leuk uitzagen met hun kleurige broekjes en jassen.”

Mieke Melief

Klik hier om een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: