More...

Ambassade Koninkrijk der Nederlanden

 

China

quote-left

Met genoegen hebben wij hier op de ambassade kennisgenomen van het boek. De volledigheid waarmee het boek is geschreven geeft een goed beeld van die tijd, maar vooral ook van het leven dat uw familie geleefd heeft en het leed dat men geleden heeft. Dank voor het delen van dit persoonlijke levensverhaal in al zijn hoogte- en dieptepunten.
Het boek is opgenomen in de collectie van de ambassade, waardoor het ook in de toekomst als naslagwerk zal dienen voor de medewerkers.

 

 Mr. dr. Monique Ravoo

 

DSB-bank

quote-left

Wat een prachtig verhaal van/over je moeder, je grootouders en China in de eerste helft van de vorige eeuw. Wat een tijd en wat een ervaringen. Het heeft m'n inzicht vergroot.  Mijn complimenten aan de schrijfster. En respect voor haar inspiratiebron.


Frans-Paul van der Putten                       Sinoloog en onderzoeker aan het Clingendael instituut


Ik vind het boek een bijzondere en zeer geslaagde combinatie van een biografie en een sociale geschiedenis, die bovendien leest als een historische roman. De meest aansprekende aspecten zijn: 
- inzicht in de levens van de mensen die deel uitmaakten van de politieke en economische processen die de Europese invloed in China vormden en die doorgaan alleen in abstracte vorm of vanuit het perspectief van enkele invloedrijke individuen beschikbaar zijn; zeker in het geval van de Nederlandse aanwezigheid in Republikeins China is heel weinig bekend; bij mijn onderzoek naar Nederlandse ondernemingen in China kwam ik veel namen van expats tegen maar vond ik nauwelijks informatie over hoe ze leefden in China;
- het perspectief en de beleving van Europeanen in China tijdens de naderende Tweede Wereldoorlog in de aanloop naar 8 december 1941; dit fascineerde mij ook bij mijn promotie-onderzoek, zowel wat betreft de persoonlijke drama's van burgers die in een oorlog verwikkeld dreigden te raken als ook het veelal ontbrekende besef bij Europeanen dat de wereld die ze hadden opgebouwd in Azie op het punt stond in te storten;
- de lotgevallen van Nederlanders tijdens hun internering in Weihsien, een onderdeel van de historische Nederlands-Aziatische relatie waar ik nog helemaal niets over wist.


Fascinerende geschiedschrijving rond een Hollandse familie in de eerste helft van de vorige eeuw. Fascinerend omdat in dit boek kleine en grote geschiedschrijving samenkomen: het veilige, beschermde vooroorlogse familieleven en de oorlog met Japan, die alles verandert. Alleen al het deel over het leven in het Japanse interneringskamp is een boek waard.

Nout Wellink
Jeroen Smit               Journalist en auteur

Waarom schrijven we onze geliefden geen lange brieven meer? Waar is die rust gebleven? Frans de Jongh zorgt ervoor dat je gaat verlangen naar een tijd waarin China en de maan ongeveer even ver van Amsterdam waren verwijderd. 

Ook buiten de familiale lens zal dit verhaal belangstelling opwekken. De lotgevallen van Nederlanders in het China van het interbellum komen zo in zicht. 

Jan Bank Historicus
Rudolf Dekker    Historicus

Mieke Melief laat zien dat egodocumenten een dimensie aan de geschiedschrijving toevoegen. Via de brieven van Frans de Jongh opent ze een wereld die anders gesloten zou blijven. 


Een boeiend en uniek document over een woelige periode in de 20ste eeuw.– Thea L. Heres, classicus en auteur

Thea L. Heres      Classicus en auteur
Jos Lips

Een fascinerend verhaal waarin de bijzondere lotgevallen van de familie verweven worden met het tijdsbeeld en een deel van de geschiedenis.

De verhalen van dochter Anneke over het leven onder de Japanse bezetter, aangevuld met informatie uit tal van andere bronnen, geven een beklemmend beeld van een periode uit onze geschiedenis, die in Nederland lang onderbelicht is gebleven.

Henk van Gessel    Classicus en auteur
Bert Melief

Heel degelijk en goed leesbaar boek met veel diepgang en passie.  Mooi taalgebruik; goedlopende, soms meanderende zinnen, maar niet wijdlopig, en al helemaal niet de zo modieuze stijl van korte afgebeten zinnetjes. ik vond het een groot genoegen dit boek te lezen en ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van de auteur. Dit is geen sinecure geweest.