Bijzondere vondst in de Volkskrant

brief-de-jongh-tientsin-achterzijde

Op 21 juni jl. publiceerde de Volkskrant een artikel over aérofilatelist TSchroots in haar Geschiedenis katern. TSchroots verzamelde talrijke luchtpostenveloppen van voor en tijdens de Tweede  Wereldoorlog en publiceerde zijn gegevens in twee encyclopedieën. Van de duizenden beschikbare luchtpostenveloppen werden twee foto’s uitgekozen om bij het verhaal af te drukken. Een van die twee enveloppen, gericht aan Mr en Mrs F. de Jongh, speelt een hoofdrol in Hier in het Oosten alles wel dat op 8 september jl. gepresenteerd werd in Dordrecht.  Ik bezocht de heer TSchroots in augustus en mocht van hem de envelop gebruiken. Zo kregen de genodigden voor de presentatie  hun uitnodiging, als in die oude envelop, tussen een afbeelding van de voor- en achterkant. Tijdens de presentatie werd deze anekdote erg gewaardeerd door het publiek.

Een prachtige trouvaille,

zo vlak voordat mijn boek waar ik vijf jaar aan gewerkt heb, uitkwam. Er was geen enkele envelop aanwezig in het familiearchief. De brief werd verstuurd in 1941, toen Nederland bezet was door de Duitsers. Brieven kwamen over en weer nog maar mondjesmaat door de censuur heen. De heer TSchroots wist het traject van de brief, die twee maanden onderweg geweest was, uit zijn hoofd na te vertellen:

Brief Amsterdam (Nederland)-Tientsin (China), per Transatlantic airmail via USA,verzonden uit Amsterdam 18-juli-1941 om 11uur, via Duitse censuur Obercommando der Wehrmacht (Frankfurt) via Clipperdienst (vliegboot) Lissabon-New York-San Francisco,vervolgens kwam hij vanwege de censuur terecht in Bermuda: P.C.90 Bermuda Opened by Examiner 2008, aankomststempel Tientsin 7-9-30 om 17 uur = (7 sept.1941), tarief: Port brieven buitenland 12½ cent + luchtrecht 32½ cent (tarief Nederland-V.S. van Amerika) = 45 cent

Mieke Melief

Klik hier om een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: