Lezing bij boekenparadijs Jansen & De Feijter in Velp

 

 

Jansen & De Feijter

Mijn boek en andere geschiedenisboeken in de etalage tijdens de week van de geschiedenis

Op 10 oktober j.l. mocht ik een lezing houden in boekhandel Jansen & De Feijter. Het is een heerlijke plaats om boeken uit te zoeken, boekliefhebbers te ontmoeten of een lezing te houden over je boek. De drempel is laag en veel schrijvers (ook landelijk bekende) weten hun weg te vinden naar deze inspirerende plek. Als je er binnen komt voel je dezelfde opwinding als toen je zelf net kon lezen en boeken mocht uitzoeken in de bibliotheek. De winkel voelt aan als een huiskamer. Ik krijg er het huiselijke veilige gevoel dat ik als kind beleefde toen mijn moeder ons voorlas bij de haard uit Jules Verne en Hector Malot. Niet voor niets werd Jansen & De Feijter kort na haar ontstaan  uitgeroepen tot boekhandel van het jaar 2014.

Tièn Tièn, 10 oktober was een speciale feestdag in de tijd van de Republiek China 1912-1949  Op die dag werd de val van het keizerrrijk (de Qing dynastie met de beruchte keizerin Cixi) gevierd. Deze feestdag werd in de tijd van Mao afgeschaft, maar wordt nog steeds gevierd in Taiwan. Mooie symbolische datum voor mijn lezing.

De boekhandel beschikt over een heel groot scherm dat uit het plafond naar beneden gerold wordt en perfecte geluidsapparatuur. Verrijdbare tafels met boeken maken plaats voor gerieflijke uitklapbare stoeltjes. Er is een café-lunchroom waar men elkaar ontmoet tijdens de pauze en na afloop.

Mijn publiek (rond de 30 bezoekers) was geïnteresseerd en luisterde aandachtig. Het was fijn dat de prachtige foto’s uit het De Jongh archief zo mooi uitkwamen op het grote doek. Het Youtube (British Pathé) filmpje over de overstroming van Tientsin kon mooi worden vergroot en versterkt. Een aantal toehoorders had het boek al gelezen. Voor anderen was het onderwerp nieuw. Uit de reacties bleek dat ze verrast waren toen ze hoorden wat er in China gebeurd was in de tijd 1912-1949. Met name het bestaan van Chinese jappenkampen was geheel nieuw, maar ook de beschrijving van het vooruitstrevende en kosmopolitische Shanghai uit die tijd was een verrassing voor sommigen. Er kwamen ook vragen van mensen die zelf (of hun ouders) in Indische jappenkampen gezeten hadden. Het was interessant om de Indische kampen te vergelijken met de Chinese, vanwege de verschillen.

 

het British Pathé filmpje van mijn Powerpointpresentatie

Mieke Melief

Klik hier om een reactie achter te laten

Laat een reactie achter: